Succesvol theaterfestival Grazende Zwaan laat de polder beleven


De derde editie van het unieke theaterfestival Grazende Zwaan bracht afgelopen weekend een grote diversiteit aan locatietheater op en om boerderij Kleine Vennep in Nieuw-Vennep. Hét familiefestival van de Haarlemmermeer beleefde in een gastvrije en ontspannen sfeer een succesvol weekend met bijna 5.000 bezoekers.

Het zonnige nazomerweekend trok massaal publiek naar de boerderij van Dirk Molenaar. Karavaan, de organisatie achter het festival, kijkt terug op een geslaagd festival met volop uitverkochte voorstellingen en een flinke groei in bezoekers ten opzichte van de twee vorige edities.

Het thema dit jaar was lucht. Met een gevarieerd programma uitgewaaierd over alle unieke plekjes die het landgoed in wording te bieden heeft, bracht het jong & oud de ultieme polderbeleving. Met muziektheater over Hollandse luchten waar je in een spannende wolkenbubbel stapte. Of het aandoen van een windpak om de polderwind te ervaren. Er was spectaculair luchttheater aan een verreiker en een opera-aria midden op het water van de hoofdvaart. Maar ook genoten zowel volwassenen als kinderen van voorstellingen in de monumentale boerenschuur, in de geitenwei en in het tarweland.

De grote publiekstrekker was het live dansconcert ‘Shake Shake Shake’, onder de iconische Calatravabrug naast de boerderij. Terwijl de dansers en muzikanten uit sponningen, trappen en taluds van de brug verschenen en verdwenen, raasde het verkeer boven de hoofden van het publiek onverstoorbaar door. Het resulteerde in een memorabele versie van de bekroonde voorstelling met steevast een staande slot-ovatie.

Grazende Zwaan is een project van Karavaan in samenwerking met Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Kunstfort bij Vijfhuizen, Podium voor Architectuur en gemeente Haarlemmermeer. De gemeente beslist dit najaar of theaterfestival Grazende Zwaan haar unieke rol binnen het Haarlemmermeerse cultuuraanbod mag voortzetten en daarmee in de groeiende behoefte van programma en publiek kan voorzien.

Foto’s: Moon Saris